Francuska krempita sa višnjama
Autor: ObrenovacInfo Četvrtak, 02. oktobar 2025. - 22:30 0 2 minuta čitanja 133

Potrebno je: 500 grama lisnatog testa 1,5 l mleka 200 grama putera 10 kašika šećera 400 ml slatke pavlake 240 grama pudinga (ukus vanila i slatka pavlaka) Krem od višanja: 500 grama višanja 100-130 grama šećera 1 puding od višnje ili malina 1 kašika gustina 100 ml vode 250 ml slatke pavlake, šlag šećer u prahu Priprema: U 500 ml mleka razmutiti puding od vanile i 1 puding sa ukusom slatke pavlake, pa dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mleka sipati u šerpu, dodati 7 kašika šećera, pa staviti da se kuva. Dodati puding i kuvati uz neprestano mešanje. Kad dobije gustinu, skloniti sa vatre. Prohladiti, pa dodati 100 grama maslaca. Kad se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i dodati u puding. Na kraju, kad je fino umućeno, dodati umućenu pavlaku za šlag, pa sve umutiti mikserom. Fil na kraju trebalo bi da bude prilično čvrst, a kasnije kad odstoji još više će se stegnuti. 2. Razviti koru od lisnatog testa dimenzija otprilike 30x35cm, izbockati viljuškom i peći na 220 stepeni na prevrnutom plehu. Postupak ponoviti i sa drugom korom lisnatog testa. Višnje sjediniti sa šećerom. Kad puste sok, staviti da prokuvaju. Sjediniti 100 ml vode, puding i gustin, pa sipati u višnje. Neprestano mešati, dok krem dobije gustinu. Prohladiti (ali ne potpuno ohladiti). 3. U pleh staviti pečenu koru od lisnatog testa. 4. Premazati polovinom fila 5. Preko staviti višnje 6. Preko višanja staviti preostalu polovinu krema. Umutiti slatku pavlaku ili šlag, pa premazati preko krema. 7. Preostali list lisnatog testa izmrviti, pa posuti preko šlaga. 8. Dobro ohladiti, pa posuti prah šećerom.